ΕΘΝΙΚΟ ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ (ΕΑΑ) ΣΤΗΝ ΠΕΝΤΕΛΗ
Επίσημη ιστοσελίδα : http://www.astro.noa.gr
Την Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου η Γ΄ τάξη του 2ου Γυμνασίου Νέας Ιωνίας , επισκέφτηκε με συνοδούς τους Φυσικούς κα Ανθή Α. , κο Σπύρο Π. και τον Μαθηματικό κο Δημήτρη Κ. , το ΕΘΝΙΚΟ ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ . Αρχικά ο υπεύθυνος της παρουσίασης πρόβαλε στα παιδιά ένα συνοπτικό video 20 λεπτών , σχετικό με το ηλιακό μας σύστημα και στη συνέχεια ακολούθησε μία σύντομη , αλλά άκρως ενδιαφέρουσα συζήτηση μεταξύ των μαθητών και του υπεύθυνου του Αστεροσκοπείου. Ακούστηκαν ενδιαφέρουσες ερωτήσεις και δόθηκαν πολύ κατατοπιστικές απαντήσεις. Στο τέλος οι μαθητές χωρισμένοι σε 2 ομάδες ανέβηκαν στον 1ο όροφο του αστεροσκοπείου , όπου είδαν και από κοντά το τηλεσκόπιο. Εκεί ο χειριστής έδωσε χρήσιμες πληροφορίες στα παιδιά σχετικά με τις λειτουργίες του . Η επίσκεψη αν και σύντομη ήταν άκρως ενδιαφέρουσα . Θεωρώ όμως ότι αξίζει να γίνει και μία νυχτερινή επίσκεψη ένα ξάστερο βράδυ, προκειμένου να δούμε και τα ουράνια σώματα μέσω του τηλεσκοπίου.
|
Πάμε όμως να πούμε δυο λόγια για το Κέντρο Επισκεπτών Πεντέλης . Αντλώντας πληροφορίες από το ενημερωτικό φυλλάδιο του Κέντρου , μπορούμε να πούμε ότι το Κέντρο Επισκεπτών Πεντέλης φιλοξενείται στο εντυπωσιακό κτίριο του τηλεσκοπίου NEWALL , που κατασκευάστηκε το 1958 εξ ολοκλήρου από πεντελικό μάρμαρο . Ο θόλος έχει διάμετρο 14 μ. και βρίσκεται στο λόφο <<Κουφός>>, σε υψόμετρο 508 μ. και 15 χλμ. από το κέντρο της Αθήνας . Ο συνολικός αριθμός επισκεπτών του Κέντρου , μέχρι σήμερα , είναι 200.000 άτομα. Το NEWALL ήταν το μεγαλύτερο τηλεσκόπιο της Ελλάδας μέχρι το 1975 και το μεγαλύτερο του κόσμου από το 1869 (έτος κατασκευής ) μέχρι το 1873 . Πρόκειται για ένα διαθλαστικό τηλεσκόπιο με φακό διαμέτρου 62,5 εκ . , μήκους 9 μ . και συνολικού βάρους 16 τόνων . Πήρε το όνομά του από το Βρετανό εύπορο μηχανικό και ερασιτέχνη Αστρονόμο . ROBERT STRIRLING NEWALL . H κατασκευή του διήρκεσε 7 έτη πρι τοποθετηθεί σε θόλο στην πόλη GATESHEAD της Μεγάλης Βρετανίας . Από το 1890 έως το 1957 φιλοξενήθηκε στο Πανεπιστήμιο του CAMBRIDGE . όπου συνέβαλε σημαντικά σε πλήθος ανακαλύψεων . Το 1957 δωρήθηκε στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (Ε.Α.Α. ) και τοποθετήθηκε στη Πεντέλη το 1959 . Μέχρι το 1980 χρησιμοποιήθηκε για καθαρά επιστημονικούς σκοπούς . Σήμερα το Ε.Α.Α. διαθέτει άλλα σαφώς πιο σύγχρονα τηλεσκόπιο και το NEWALL αποτελεί απλά ένα λειτουργικό τηλεσκόπιο για την παρατήρηση του νυχτερινού ουρανού από το κοινό .
|
|
Πάμε όμως να δούμε το παρακάτω ντοκιμαντέρ του NATIONAL GEOGRAPHIC , που περιγράφει με πολύ παραστατικό τρόπο το ηλιακό μας σύστημα . Πάμε να γνωρίσουμε έναν έναν τους πλανήτες που περιβάλλουν τη ΓΗ , αλλά και άλλα ουράνια σώματα ,που όχι σπάνια, την απειλούν.
Περιμένω σχόλια εδώ .