Υπατία
Η Υπατία γεννήθηκε το περίπου το 370 μ.Χ. και πέθανε το 415 μ.Χ. ήταν Ελληνίδα φιλόσοφος, αστρονόμος και μαθηματικός διευθύντρια της σχολής στην Αρχαία Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, στην οποία και δίδαξε φιλοσοφία και αστρονομία . Κόρη του μαθηματικού και αστρονόμου Θέωνα, έλαβε με τις φροντίδες του πατέρα της πολύ καλή εκπαίδευση και ταξίδεψε στην Αθήνα και στην Ιταλία.
Αποδείξεις για τη ζωή και το έργο της Υπατίας μπορούν να βρεθούν σε διάφορα ιστορικά κείμενα, όπως για παράδειγμα στα έργα του Σωκράτη του Σχολαστικού. |
Η Υπατία ως Δασκάλα.
Ήταν άξια σεβασμού, καθηγήτρια μαθηματικών και της φιλοσοφίας στην Αλεξάνδρεια. Φορώντας την κλασική χλαμύδα των φιλοσόφων δίδασκε δημόσια σε κοινό. Αποδείξεις για τη ζωή και το έργο της Υπατίας μπορούν να βρεθούν σε διάφορα ιστορικά κείμενα, όπως για παράδειγμα στα έργα του Σωκράτη του Σχολαστικού. Η Υπατία δίδασκε δημόσια για τον Πλάτωνα και τον Αριστοτέλη, αποδεικνύοντας την εκπαίδευσή της στη φιλοσοφία και στη ρητορική. Υπάρχουν πολλά κείμενα που επικυρώνουν την ενασχόλησή της ως διδάσκουσα εκτός από τα μαθηματικά φιλοσοφία και ρητορεία. Η Υπατία μάλλον έκανε δύο είδη μαθημάτων. Ένα ιδιαίτερο, για την ελίτ των μαθητών της και τα δημόσια κηρύγματα της, στα οποία ασκούσε επιρροή στους Αλεξανδρινούς υπαλλήλους. Ήταν αγαπητή απ’ όλο τον κόσμο και οι διάφοροι επικεφαλής την συμβουλεύονταν πολύ συχνά. Η Υπατία ήταν μια σεβαστή και επιφανής δασκάλα, αρκετά χαρισματική και αγαπητή στους μαθητές της. Πηγές αναφέρουν ότι είχε φυσική ομορφιά και φορούσε απλώς ρούχα. Έδινε δημόσιες διαλέξεις και ίσως διατηρούσε κάποιου είδους δημόσιο γραφείο. Η Υπατία δίδασκε και έγινε γνωστή τόσο για την φιλοσοφία όσο και για τα μαθηματικά.
Αστρονομία
Η Υπατία δείχνει ιδιαίτερη προσοχή σε θέματα Αστρονομίας και βλέποντας τον μαθητή της να έχει φτιάξει το Γεωκεντρικό σύστημα του Πτολεμαίου , αμέσως το παρουσιάζει στην τάξη της εγείροντας πολλά ερωτήματα στους υπόλοιπους μαθητές . Οι ασυμφωνίες των μαθητών και οι έντονες συζητήσεις αντιμετωπίζονται από την Υπατία με ιδανικό τρόπο επικαλώντας το 1ο αίτημα του Ευκλείδη , περι ισότητας 3ων μεγεθών. Η Υπατία με τον τρόπο αυτό μας δείχνει τις ιδιαίτερες ικανότητές της στον τομέα της διδασκαλίας . Η Υπατία είναι Μαθηματικός , Αστρονόμος , Φιλόσοφος μα πάνω από όλα είναι μία Δασκάλα.